Internationale Dag van de blindgeleide hond - 28 april 2021

 

Taxis Verts is toegankelijk voor iedereen! Zakenlui, particulieren, studenten, mensen op krukken of in een rolstoel, blinden, slechtzienden, mensen met een beperking, Taxis Verts vervoert iedereen. Naast de gewone, klassieke taxi’s hebben we ook minibussen en aangepaste voertuigen met lift voor mensen met beperkte mobiliteit.

Stéphanie V. uit Schaarbeek is slechtziend en gaat dagelijks met haar geleidehond Ness op stap door Brussel. Ze kan zich dankzij Ness goed verplaatsen en doet geregeld beroep op Taxis Verts voor verplaatsingen die met het openbaar vervoer niet of moeilijk mogelijk zijn.

“Ik heb Ness al 4,5 jaar en hij helpt me om me te verplaatsen van punt A naar B. Hij kan onder andere de vuilbak of de deur vinden. Ness kent meer dan 40 commando’s, maar kan nog altijd niet zelf rijden. Wanneer ik het traject zelf niet ken, dan ga ik er niet geraken. Daarom doe ik geregeld beroep op een taxi. Ness verhoogd mijn zichtbaarheid bij aankomende chauffeurs. Wanneer ze ons hebben gezien, komen ze me vaak helpen om in te stappen of om me te begeleiden naar de deur op mijn bestemming. In de taxi doet Ness niet veel, hij is opgeleid om stilletjes aan mijn voeten te liggen terwijl ik op de achterbank zit. Een paar weken geleden, heb ik een Taxi Vert besteld en kwam een ontzettend vriendelijke chauffeur me spontaan helpen. Ik had een afspraak en kwam te vroeg aan, dus is de chauffeur bij mij blijven wachten tot als de deur open ging en ik naar binnen kon. Dat was echt een heel leuke ervaring met die chauffeur.”

Stéphanie, slechtziende en klant van Taxis Verts.

In 2018 ondertekende Taxis Verts samen met de Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen en met de handelsfederatie Comeos een charter om de toegankelijkheid van personen met een handicap en hun assistentiehonden te promoten. “Chauffeurs zijn wettelijk verplicht personen met een assistentiehond te vervoeren,” zegt trouwens chauffeur Abdelhamid.

“Ik werk al heel lang als taxichauffeur, sinds 1990. Ik houd van dieren, zo heb ik katten, vogels, hamsters en zelfs een hagedis gehad. Ik behandel mijn klanten die slechtziend of blind zijn zoals mijn andere klanten. Ik stap uit de auto om de deur te openen en te helpen. Dat is het minste dat we kunnen doen. Je moet altijd naar de klant kijken en luisteren, want soms wil de klant geen hulp en wil hij alleen instappen. Dat maakt ook deel uit van de job als taxichauffeur die we hebben geleerd. Ik heb al meerdere klanten gehad met geleidehonden.

We zijn trouwens wettelijk verplicht om klanten met een assistentiehond te accepteren. Meestal zit de hond aan de voeten van zijn baasje en beweegt hij niet. Een keer vervoerde ik een klant met een gewone hond, die zo groot was dat het hoofd van de hond naast het mijne stond, terwijl ik aan het rijden was.”

Dhr. Abdelhamid, al 31 jaar taxichauffeur.